Sponsoractie #1 "Wees een Kei! Koop een lei!"

Home    |    Sponsoractie #1: “Wees een kei! Koop een lei!”

Wat veel keien in Wervershoof! De actie is een heel groot succes! Net weer een gezin blij gemaakt
Opzetten van de entree voor de leienactie

Terugblik Leienactie

EERSTE SPONSORACTIE WERENFRIDUSKERK

ACTIE: “WEES EEN KEI! KOOP EEN LEI!”

Op zaterdag 12 en zondag 13 juni 2021 ging de  verkoop van de originele leien met afbeelding van start!
 
⁉️ Wat een lei is?
Dakleien of kortweg leien zijn een dakbedekking bestaande uit individuele overlappende elementen. Deze zijn, zoals de naam het zegt, gemaakt uit leisteen. Omdat leisteen snel verweert, werden vanaf de 20ste eeuw andere materialen populair. De bedrukte leien zijn de originele dakbedekking van de Werenfriduskerk in Wervershoof! Deze leien hebben ook bijna 150 jaar als dakpan gefungeerd van het dak van onze kerk.
 
Iedere lei is uniek qua vorm en bedrukt met een tekening van de Werenfriduskerk. Een prachtig aandenken aan Wervershoof. Je kunt deze ook gebruiken als kaasplankje of neerzetten op een mooie plaats.
 
In eerste instantie zijn bijna 500 leien in redelijke staat van het dak af gekomen, 197 leien zijn schoongemaakt en bedrukt met een getekende afbeelding van de kerk. Deze eerste 197 leien waren binnen 2 uur uitverkocht! Gelukkig hebben we nog een paar extra leien kunnen redden van het dak. Daarom hebben we zaterdag en zondag de namen opgeschreven van andere geinteresseerden.
De prijs van 1 bedrukte lei was minimaal € 25,00, maar meerdere mensen hebben ruim meer gegeven. En terecht, wie wil er nou niet zo’n unieke lei in huis. Dank voor de ondersteuning van de restauratiecommisie en natuurlijk voor de kerk en het behoud van onze Skyline!

Onze Werenfriduskerk moet in de komende jaren aan de gehele buitenkant inclusief de toren worden gerestaureerd. Vooral de leien op het dak zijn aan vervanging toe. Om dit te begeleiden is er vanuit het parochiebestuur een onafhankelijke restauratiecommissie opgericht.

De totale kosten van de restauratie zijn begroot op zo’n 460.000 euro.

Omdat de kerk een rijksmonument is bestond de mogelijkheid om subsidie aan te vragen bij het Rijk en de Provincie. Dat was een langdurig proces van ongeveer 2 jaar. Echter deze subsidie dekt niet het hele bedrag voor de restauratie.

Gelukkig hebben met het subsidiegeld kunnen starten met de restauratiewerkzaamheden aan het dat. Maar voor de volledige restauratie komen we nog ongeveer 100.000 euro te kort. De restauratiecommissie wil dit geld ophalen door sponsoracties, sponsor concerten etc. Door de versoepelingen op de corona maatregelen van de overheid kan de restauratiecommissie nu beginnen de sponsoracties te organiseren.

Deze actie heeft het fantastische bedrag van 11.850 Euro opgeleverd, dank aan alle kopers van de bedrukte leien. We hopen dat de meeste net zo’n mooi plekje hebben gekregen als de twee hiernaast (fot’s van Het Cafe van Wervershoof en de veranda van Gerard Bot).

Uiteraard een belangrijk woord van dank aan Kees Botman, Theo Breg voor het schrobben, Drukkerij de Letter voor de bedrukking en Anita Botman voor het geduld met Kees. 

De eerste lei werd gekocht door Het Cafe van Wervershoof!
Maar ook bij Gerard Bot heeft de lei een mooi plekje in de veranda gekregen!